Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Φεστιβάλ Παιδείας 2019


Σε ένα ραγδαία τεχνολογικά εξελισσόμενο διεθνές περιβάλλον που αποτελεί πρόκληση για τις επόμενες γενιές, ο Δήμος της Νέας Σμύρνης συνεχίζει την αναπτυξιακή του στρατηγική στην Παιδεία, θεσπίζουμε ένα πολυθεματικό Φεστιβάλ με διαγωνισμούς Καινοτομίας, Έρευνας και Δημιουργίας για τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης. Ο θεσμός 'Δράσεις Παιδείας' στοχεύει στη διάχυση της σύγχρονης γνώσης μέσα από τη συνεργασία και τη διαθεματική προσέγγιση των νέων προκλήσεων, αλλά πρωτίστως στην ανάδειξη και αξιοποίηση των ταλέντων, των ικανοτήτων και των οραμάτων των χιλιάδων Νέων και μαθητών του Δήμου της Νέας Σμύρνης.
Το Φεστιβάλ Παιδείας ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου 2018 και θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου 2019 με τη παρουσίασης και βράβευσης των συμμετεχόντων. Δικαίωμα συμμετοχής στο Φεστιβάλ Παιδείας του Δήμου Νέας Σμύρνης, έχουν οι μαθητές των Δημοσίων και Ιδιωτικών Δημοτικών-Γυμνασίων-Γενικών Λυκείων-ΕΠΑΛ-ΙΕΚ που ανήκουν στην περιοχή ευθύνης του Δήμου Νέας Σμύρνης καθώς και όλοι οι σπουδαστές σε Τριτοβάθμια Ιδρύματα που είναι εγγεγραμμένοι ή κατοικούν στον Δήμο μας.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι οι συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με τα στάδια μιας ερευνητικής διαδικασίας, να ασχοληθούν με τον τρόπο συγγραφής και παρουσίασης μιας ερευνητικής εργασίας, να αξιοποιήσουν τις σύγχρονες μεθόδους αναζήτησης της επιστημονικής πληροφορίας, να συνεργαστούν, να πάρουν πρωτοβουλίες και να καλλιεργήσουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους στα εικαστικά, στη μουσική, στις τέχνες και στα γράμματα.
Κάθε συμμετοχή δηλώνεται ως ατομική ή ξεχωριστή ομάδα στο διαγωνισμό και κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα να καταθέσει μια και μόνο πρόταση. Κάθε ομάδα μπορεί να αποτελείται από 1 έως και 10 μαθητές/φοιτητές/νέους και δύναται να συνεπικουρείται από κάποιον εκπαιδευτή, κυρίως στις μικρές ηλικίες. Κάθε μαθητής ή φοιτητής μπορεί να συμμετέχει μόνο σε 1 ομάδα. Η καταληκτική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής μιας ομάδας στο διαγωνισμό είναι η 20η Ιανουαρίου 2019, στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού η οποία θα φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Δήμου Νέας Σμύρνης www.neasmyrni.gr και η κατάθεση των παραδοτέων των έργων θα πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με email και σε hard copy μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019.



Η θεματολογία του διαγωνισμού περιλαμβάνει τις παρακάτω γενικές ενότητες:
·         Μουσική
·         Θέατρο
·         Αθλητισμός - Αρχαία Ολυμπιακά Αθλήματα
·         Αειφόρος Ανάπτυξη και Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση
·         Δημιουργικότητα - Εικαστικά - Ζωγραφική
·         Καινοτόμες Ιατρικές Μέθοδοι
·         Έξυπνες Πόλεις
·         Νεανική Επιχειρηματικότητα
·         Καινοτόμα Προϊόντα
·         Κοινωνική Δημοκρατία, Διαφορετικότητα και Πολυπολιτισμικότητα
·         Νέες Τεχνολογίες στα Εικαστικά και τη Μουσική
·         Διαδραστική Τέχνη και Κινηματογράφος
·         Σύγχρονες Μέθοδοι Εκπαίδευσης
·         Ψηφιακή και Τεχνολογική Καινοτομία – Ρομποτική*
·         Ρητορική - Αντιλογίες
·         Διαγωνισμός Ορθογραφίας
·     Λέμε όχι στο σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό (Σε συνεργασία με τη Διεθνή Ολυμπιακή Εκεχειρία)

Οι ομάδες που θα επιλέξουν τη Ρομποτική και ήδη σχεδιάζουν να συμμετάσχουν με το έργο τους και στον Πανελλήνιο ή Εθνικό Διαγωνισμό Ρομποτικής WRO Hellas 2019, έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις ιδέες τους στην Κεντρική Επιτροπή Αξιολόγησης του Διαγωνισμού και να αιτηθούν επιχορήγησης του εξοπλισμού τους από το Δήμο Νέας Σμύρνης. Οι συμμετέχοντες στη θεματολογία 'Λέμε όχι στο σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό ' θα υποβάλλουν προτάσεις μέχρι 15/2/2019. Για τη θεματολογία "Ρητορική - Αντιλογίες" θα εκδοθεί ειδικός κανονισμός από τον υπεύθυνο καθηγητή.
Ο τελικός φάκελος με το παραδοτέο κάθε ομάδας θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα αρχείο με την αναλυτική περιγραφή και παρουσίαση του έργου, καθώς και οποιασδήποτε άλλης μορφής επισυναπτόμενο αρχείο απαιτείται (βίντεο, φωτογραφίες, αρχείο ήχου κλπ).
Οι επιτροπές αξιολόγησης θα κρίνουν την πρωτοτυπία, την καινοτομία, τη δημιουργικότητα, την παρουσίαση και τη δυνατότητα εφαρμογής των έργων. Για την κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα και ανά θεματική ενότητα οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η, 2η και 3η θέση θα λάβουν σημαντικά δώρα, τα οποία και θα ανακοινωθούν στη σελίδα του διαγωνισμού.
Ο Αντιδήμαρχος
Παιδείας, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Διαφάνειας
Πολύδωρος Συρίγος

Ενημέρωση Εκπαιδευτικών για τη Ρομποτική

Στα πλαίσια του πολυθεματικού Φεστιβάλ Παιδείας που διοργανώνει ο Δήμος Νέας Σμύρνης για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, από το Δεκέμβριο ...